Româncele care îngrijesc bătrâni în Italia se luptă cu depresia. Sunt numite ”badante” de către italieni, consemnează site-ul stirileprotv.ro. Ele muncesc în fiecare zi pentru a aduna cât mai mulți bani pentru familiile rămase acasă. Din nefericire, numai femeile care au șansa de a lucra ”cu acte în regulă” vor putea primi și pensie de la statul italian. Asta doar dacă și-au adus contribuția financiară, cel puțin 15 ani, la bugetul statului. Multe dintre ele, îndepărtate de țară și de familiile lor, devin depresive.
Niculina Firachi e din comuna Slăveni, judeţul Olt. A vrut să câștige mai mulți bani și se află de 14 ani prin Italia. “Mi-am lăsat acasă toată familia, toţi cei dragi, părinţii, soţul, fata. Acum sunt şi bunică. Este foarte greu, a fost dintotdeauna greu… (…) Foarte mare ruptura, foarte mare durerea!”
Citește și ”Cei 400 de câini din adăpostul de la Desa, din Dolj, au fost salvaţi”
Preotul român Vasile Jora din Ferrara cunoaşte toate dramele prin care trebuie să treacă aceste femei: “O suprasolicitare de muncă, nu umilire directă. Dar le ia din timpul familiei, dacă ar putea să lucreze şi 7 din 7 zile. Şi asta slăbeşte şi legătura sufletească a lor, dar şi cu familia.”
Mariana locuieşte într-o fermă, ceva mai aproape de Ferrara. E de 10 ani în Italia şi de 5 în aceeași locuinţă. Are grijă de o bunică rămasă văduvă.
Este foarte tristă. Spune că ”pierzi dragostea de familie, (…) începe să devină o răceală, faţă de fraţi, de prietenii apropiaţi, chiar de soţ.” Aproape nu poate crede că stă de atâta vreme departe de casă. Se gândește la cei dragi zi și noapte. ”Nu îmi vine să cred că am putut să îmi las casă, că am putut să plec, şi apoi banul ăsta, nu e rău zis, banul ochiul dracului.”
Gabriela Bondoc, medic psihiatru, este de părere că aceste femei ”îşi pun vieţile lor într-un soi de paranteză, fiindcă bătrânul necesită atenţia lor constant.”
Citește mai mult pe Stirile PRO TV.